Používáním zářivek nebo úsporných žárovek, lze ve srovnání s klasickými žárovkami ušetřit až 80 % energie při totožné hladině osvětlení. V rámci úspor energie v domácnosti na osvětlení je také velmi důležité důsledně zhasínat v prostorách, kde se v té době nikdo nevyskytuje. Na chodbách a v místnostech, kde není trvalý pobyt, lze světlo spínat bezobslužně fotobuňkou. Pojďme si nyní představit jednotlivé typy svítidel, jejich výhody a nevýhody.

Klasická žárovka
Světlo vzniká pomocí elektrického proudu, který rozžhaví jemný drátek. Klady: Nízká cena žárovky – 10 korun. Příjemné měkké světlo – 2 700 Kelvinů. Zápory: Nejméně hospodárný světelný zdroj. Na světlo se přemění jen 8 % spotřebované energie, zbytek se ztratí v podobě tepla. Krátká životnost – 1 000 hodin. Použití: Všude tam, kde se svítí krátce – sklep, půda, koupelna, toaleta.

Halogenová žárovka
Podobně jako klasická žárovka, ale při vyšší teplotě. Klady: Poměrně nízká cena – kolem 50 Kč. Menší rozměry než klasická žárovka. Neměnná kvalita světla po celou dobu životnosti. Zápory: Krátká životnost – obvykle 2 000 hodin, některé modely až 5 000 hodin. Přestože má menší spotřebu elektrického proudu než klasická žárovka, nelze ji považovat za úsporný zdroj světla. Použití: Jsou vhodné ke krátkodobějšímu svícení a všude tam, kde potřebujete mít okamžitě maximální světlo. Do lampiček na čtení, do bodových světel k zrcadlům v koupelně, ale i k plošnému osvětlení stěn.

Kompaktní úsporná zářivka
Při zapnutí vydávají páry rtuti UV záření, které se při styku s luminoforem přemění na viditelné světlo. Klady: Dlouhá životnost – až 15 000 hodin. Vysoká světelná účinnost, levný provoz. Zápory: Cena 100 až 500 korun podle typu a životnosti. Pomalejší náběh na plný světelný výkon. Obsahuje rtuť, nepatří proto do komunálního odpadu. Nevhodná na ven při teplotách pod bodem mrazu. Použití: Ideální jako hlavní zdroj světla do všech místností, kde svítíte déle než několik minut denně.

Lineární trubicová zářivka
Funguje stejným způsobem jako kompaktní zářivka. Klady: Dlouhá životnost, obvykle přes 20 000 hodin, ale i 70 000. Úspornost – potřebuje přibližně pětinu elektrické energie, kterou spotřebuje žárovka. Zápory: Obsahuje rtuť, proto byste ji měli vrátit do sběrného dvora nebo odnést do prodejny s elektrospotřebiči. Cena podle typu 50 až 400 Kč. Použití: K dlouhodobému svícení, třeba do kuchyně, chodby nebo kanceláře.

LED (Light Emitting Diode)

LED pracuje na principu polovodičových destiček, které přetvářejí elektrický proud na světlo. Klady: Extrémně dlouhá životnost – 20 000 hodin a více, malé rozměry, nízká spotřeba. Zápory: Vysoká cena – 200 až 500 Kč, zatím slabší výkon. Použití: Například do lampiček k bodovému osvětlení nebo pro trvalé osvětlení chodeb a průchodů, do světelných vánočních řetězů či cyklosvítilen.

Pro Ekoporadnu Praha zpracovala Alžběta Pokorná.