Loňský rok byl pro mokřadní louku Na Beránku z pracovního hlediska rokem útlumu. O to více práce čekalo členy a spolupracovníky Ekocentra Koniklec letos. Nežádoucí trávy a zlatobýl kanadský si daly na agresivní invazi do cenných porostů opravdu záležet. Kosy a křovinořezy si s nimi poradily stručně a rychle, začátkem června už mokřad vypadal podstatně úhledněji. Co s hromádkami sena? To, co vždycky – shrabat! A na hrabání máme – svá hrabata! Jen bylo třeba je opět sezvat na tradiční setkání pod beráneckou oblohou…

Záhy se ukázalo, že zorganizovat letošní „bitvu se senem“ nebude tak jednoduché jako v minulosti. Časové možnosti zavedených dobrovolnických zájemců, které známe z prací v Cholupicích a kteří byli ochotni vypomoci i zde, se zcela neshodovaly s původním záměrem uskutečnit akci na přelomu června a července; jediné datum, které si mohli pro Beránek vyhradil, byl desátý červen. Po krátké poradě pozemkospolkového štábu jsme se rozhodli jejich požadavku vyhovět a narychlo zorganizovali jakýsi prolog na míru. Operativní rozhodnutí se vyplatilo, protože za dopoledne intenzivního ohánění se hráběmi a máchání přenášecími plachtami stihlo devatenáct bojovníků zlikvidovat posečenou trávu z celého vršku plochy, o niž se staráme. V přestávkách k odpočinku od nasazení v díle jsme je stihli seznámit s novinkami v sousedních Cholupicích a dát jim tip na přírodovědný výlet k nové, životem kypící tůňce.

Hlavní termín setkání se letos kryl s výročím smrti Mistra Jana Husa. Počasí se zjevně rozhodlo všem zúčastněným tuto událost důrazně připomenout, protože pod neúnavně pražícím sluncem jsme si připadali skoro jako v žáru kostnické hranice… Vedro bylo tak intenzivní, že nás donutilo ukončit práce už v pravé poledne; navzdory obtížným podmínkám spojeným s velmi komorním počtem dvou hraběcích dobrovolníků jsme od padlých rostlinných nepřátel vyčistili celá „kosatcová pole“, jak by se dalo trefně přezdívat nejcennější ploše mokřadu. Bohužel jsme poprvé postrádali naše věrné čtyřnohé divačky a celoroční pomocnice v jednom: tři klisny, které léta vypásaly část pozemků v naší péči, se společně s majitely odstěhovaly jinam. Pokud se urychleně nepodaří naverbovat nový koňský oddíl, budou další akce Na Beránku pouze v režii pěchoty, což by byla věčná škoda..

Pokud byste věděli o někom, kdo má stádečko tří koní zvyklých na celoroční venkovní ustájení a zájem o pastvu, nasměrujte ho na odkaz https://www.sbazar.cz/neumajer/detail/208709164-pronajem-pozemku-na-zahradu . Může tak získat nejen pastvu pro svá zvířata, ale jejím prostřednictvím také pomůže ochranně vzácné přírodní lokality.

Hrabání Na Beránku proběhlo s podporou MŽP. Projekt byl rovněž podpořen Nadací VIA v programu Fond pro udržitelný život.