Poslední teplé paprsky babího léta již druhým rokem zvěstují čas, kdy se koná v Cholupickém mokřadu akce na pomoc zdejší mokřadní ploše, aby  ji nepřesytily živiny z rozkládající se pokosené rostlinné hmoty. A také letos bude třeba pomoci každé ruky; pokud se tedy nebojíte vzít do rukou hrábě nebo vidle, srdečně vás zveme na podzimní dobrovolnický shrab. Vítáni jsou všichni – akce je vhodná i pro rodiny s dětmi.

Z loňského hrabání: pomocníci z řad dobrovolníků osvobodili mokřad od přebytků staré travní hmoty, aby….

Kdy se akce koná?

Datum shrabu bylo stanoveno na pátek 7.10. 2022 od 9:30 . Akce skončí se shrabáním pokosené plochy, nejpozději však úderem 15 hodiny. V průběhu si každý bude moci vybrat přestávku na svačinu dle vlastních potřeb.

Pozor – Setkání proběhne pouze za příznivého počasí. Pokud bude ráno pršet, akce se přesouvá na náhradní termín 14.10. 2022. Sledujte proto prosím oficiální facebook Ekocentra Koniklec, kde budou k dispozici aktuální informace.

Kam dorazit?

Přijďte k budově Záchranné stanice PENTHEA. Nejspolehlivějším dopravním prostředkem jsou vlastní nohy či bicykl, auta zde nemají příliš místa na parkování. Nejbližší autobus (113) zastavuje na Cholupickém náměstí, odkud se vydáte cestou přes ulici K Dýmači. Další přístupovou možností je asi 15minutová procházka ze zastávky Na Beránku (bus 150 a 190) lesní stezkou a navazující ulicí Pod Remízkem.

Co budeme dělat?

Všechny účastníky čeká hrabání a odstranění shrabané biomasy z mokřadní louky do přistaveného kontejneru a v případě příznivého počasí také hezký zážitek z podzimní přírody na okraji Prahy.

Jak se na na akci vybavit?

Na stavu vody v lokalitě se pozitivně podepsaly relativně časté deště, proto prosíme všechna  „hrabata a hraběnky“, aby se vybavili oblečením do terénu (ideálně i pláštěnkou) a pevnou obuví vhodnou do mokra. Dále se bude hodit svačina a pití a jako vždy energie a chuť do práce. Nářadí a ochranné pomůcky zajišťuje organizátor – Ekocentrum Koniklec.

Kde se ptát na podrobnosti?

Kontaktní osobou pro akci je Pavla Zábojníková (e-mail pavla.zabojnikova@ekocentrumkoniklec.cz). Prosíme, nahlaste svou účast předem, abychom věděli, kolik opatřit pracovních pomůcek a mohli dát včas vědět o případném přesunu akce na náhradní termín.

Na všechny ochotné pomocníky se těší tým Ekocentra Koniklec.

Akce proběhne s podporou Hlavního města Praha, Městské části Praha 12 a ČSOP.

…na jaře mohl znova vzkvétat.