Zveme vás na dobrovolnický úklid mokřadní louky Na Beránku. Proběhne v neděli 10. října od 9 hodin a předpokládaná doba trvání je zhruba dvě až tři hodiny. Zaměříme se na úklid odpadků napříč mokřadní loukou směrem od zastávky až na západní konec louky. Veškeré pracovní pomůcky zajišťuje Ekocentrum Koniklec za podpory ČSOP a MČ Praha 12, akce je vhodná také pro rodiny s dětmi.

Kde budeme uklízet?

Zaměříme se na vyklizení odpadků zejména podél cestičky, která vede skrz mokřad, a dostaneme se také do několika míst, která bohužel stále lákají některé obyvatele k tomu, aby sem odváželi svůj bioodpad ze zahrádek. Zkontrolujeme a uklidíme tak plochu rozléhající se přibližně na dvou kilometrech délky (obrázek č. 1).

Obrázek č. 1: Přibližná mapka úklidu (zdroj: mapy.cz)

Jak úklid probíhá?

Nejprve se všichni sejdeme v místě srazu, kde si krátce povíme pár informací o mokřadu a dění v něm, pak si rozdáme pracovní rukavice a pytle, k dispozici budou také dvoje kleště na sběr odpadků. Poté společně vyrazíme do terénu, kde už se můžete pohybovat dle vlastního uvážení, dokud neprojdeme celou plochu. Nasbírané odpadky nakonec vytřídíme do posledního možného kousíčku.

Bude práce fyzicky náročná? Jaké druhy odpadků mohu očekávat?

Naše „beránkovské úklidy“ se nesou vždy v pohodovém duchu, kdy chceme lokalitu zbavit co nejvíce odpadu, ale zároveň nehodláme naše drahocenné dobrovolníky umořit těžkou prací. Dobrou zprávou je, že to nejhorší, jako je třeba suť ze stavby nebo pneumatiky od velkých vozů, se nám podařilo z mokřadu odstranit už v roce 2019, takže se budeme setkávat hlavně s PET flaškami, sklem, plechovkami či obaly od potravin, ale také s bioodpadem.

Je nutné účastnit se celou dobu?

Určitě se neváhejte připojit, přestože byste mohli pouze na omezený čas nebo byste dorazili až v průběhu akce. Jsme vděčni za každou ruku přiloženou k dílu.

Co potřebuji s sebou?

Pracovní oděv a nepromokavé boty (jelikož jde o mokřadní louku, může být – obzvláště po dešti – mokrá a místy blátivá), svačinu a pití.

Chci dojet autem, kde mohu zaparkovat?

Svůj vůz můžete zaparkovat v ulici Na Výšině (bod č. 1 na mapě níže), případně lze auto nechat také v ulici Beránecká (bod č. 2 a 3). Ta má však slepé zakončení a využívají ji hlavně místní obyvatelé, takže nejjistější parkování je Na Výšině. Odkaz na mapku naleznete zde.

Obrázek č. 2: Mapka označující místa k zaparkování (zdroj: mapy.cz)

Koho mám zkontaktovat a kde se mohu přihlásit?

Kontaktní osobou, která s vámi bude i na místě, je Pavla Zábojníková z Ekocentra Koniklec.

Přihlásit se můžete buď přímo na její email pavla.zabojnikova@ekocentrumkoniklec.cz, nebo můžete využít oficiální pozvánku akce na webu Ukliďme svět, ukliďme Česko, kde po přihlášení získáte i telefonní kontakt. Odkaz na událost naleznete zde, nebo můžete na stránkách projektu zadat do vyhledávání ID „27799“.

Prosíme, abyste se na akci řádně zaregistrovali – budeme totiž vědět, kolik pracovních pomůcek vzít s sebou.

Moc se na vás těšíme!

Akce je finančně a materiálně podporována MČ Praha 12 a ČSOP. Odvoz odpadků pro nás obstarává MČ Praha 12.