Akce Ukliďme Česko patří už neodmyslitelně k revitalizačním pracím, které se odehrávají v mokřadu Na Beránku a při které mohou svými silami přispět také dobrovolníci. Úklid se koná každý rok na jaře, letos však proběhl výjimečně na podzim.

V sobotu 19. 9. se sešlo celkem šest dobrovolníků z různých částí Prahy, včetně pracovníků z Ekocentra Koniklec a místostarostky MČ Prahy 12, Ing. Evy Tylové. Společnými silami se dobrovolnické skupině podařilo zlikvidovat většinu odpadků na ploše s obvodem zhruba 2,5 km.

Při úklidu se spotřebovalo přibližně 10 pytlů na jedno použití a 17 pytlů na opakované použití. Největší objem ze všech odpadků tvořil bioodpad ve formě pokosené trávy, dále plasty, papír, sklo, kov a oblečení. Z bizarnějších kousků stojí za zmínku například keramické izolanty z vodičů vysokého napětí a zbytky litého cementu. Téměř veškerý odpad se nám podařilo vytřídit a bioodpad odvézt na blízký sběrný dvůr. Výsledkem čtyř a půl hodinové snahy tak byl zase o něco čistější mokřad a jediný pytel s netříděnými odpadky, o jehož odvoz se následně postarala MČ Praha 12. Pytle a pracovní rukavice byly zajištěny oficiálním organizačním týmem Ukliďme svět, ukliďme Česko.

Všem zúčastněným patří velký dík za to, že se rozhodli ukrojit si kus ze svého volného sobotního odpoledne a věnovat ho úklidu mokřadní louky. Doufáme, že se minimálně ve stejném počtu potkáme také příští rok.

„Když je vám přes čtyřicet, začnete svět a jeho hodnoty vidět úplně jinak. Proto jsem se rozhodl dorazit na tuto akci,“ okomentoval na závěr dne svou účast jeden z dobrovolníků.

Pokud byste měli zájem připojit se k úklidové akci Na Beránku nadcházející jaro, sledujte web MČ Prahy 12 a facebookové stránky Ekocentra Koniklec, kde dáváme o konání úklidu vědět dopředu, případně se ozvěte na email pavla.zabojnikova@ekocentrumkoniklec.cz, aby vám neunikly žádné novinky vztahující se k dobrovolnickým činnostem v mokřadu.