Pokud jste již na našem webu četli článek Nepřátelé klíněnky jírovcové, budete si jistě pamatovat, že jedním z mála přirozených predátorů, které drobný motýl má, je sýkora. Tento chytrý pěvec se totiž naučil vyzobávat larvy klíněnek na listech jírovců, čímž pomáhá při jejich eliminaci. Proto nás napadlo, že bychom mohli této schopnosti ptáků využít a pověsit jim pár budek přímo na jírovce. Sýkory pomohou nám a našim kaštanům a my jim na oplátku zjednodušíme život ve městě vytvořením ideálního prostoru k zahnízdění.

Pro letošní rok jsme si vytipovali šest vnitrobloků s jírovci maďaly na Praze 3 a s majiteli domů domluvili instalaci tzv. sýkorníků. Jde o speciální typ budek, které svými rozměry a velikostí vletového otvoru vyhovují právě sýkorám. Ne vždy však vnitrobloky poskytují dostatek prostoru, a tak jsme téměř v každém z nich pověsili sýkorník pouze jeden, aby si ptáci zbytečně nekonkurovali. Instalace proběhla v břenu a dubnu a nyní napjatě očekáváme, kolik budek a jak rychle bude osídleno.

Budky jsme ke stromům přidělali pomocí popruhů – jde o šetrnou variantu, která zajistí ptačímu obydlí stabilní upevnění, ale nepoškodí přitom strom. Popruhy se totiž dají vcelku snadno vyměnit, je-li to potřeba. Nezařezají se do kmene a odpadá nutnost jakéhokoli zasahování hřebíky do pletiva stromu.






Do věšení budek pro ochranu jírovců se můžete zapojit i vy sami. Na internetu je již mnoho návodů, jak sýkorník postavit (doporučujeme například instrukce ze stránek birdlife.cz) nebo jej můžete rovnou koupit. Vždy si ovšem pohlídejte správné rozměry a zásadně nepořizujte budky s bidýlky. Ty totiž tvoří doslova bezbariérový přístup pro predátory.

Pokud byste se rádi dozvěděli více informací o projektu či se chtěli podělit o své zkušenosti se sýkorníky v Praze, neváhejte se ozvat na email pavla.zabojnikova@ekocentrumkoniklec.cz.